BUNGALOW EXTENSION - KINGSMEAD, CUFFLEY

CRAEFT Architects were commissioned to extend the first floor of this converted bungalow to provide the client with a large master bedroom, dressing room and en-suite bathroom.

One of the key objectives identified during early discussions with the client was the desire to take advantage of views of the landscape to the north of the house. Openings in the first floor rear elevation have been maximised with floor to ceiling windows to achieve this.

Another key requirement was to limit disturbance to the ground floor during construction. By using preformed trusses and lattice beams the new first floor and roof structure can span between the existing flank walls without the need for disruptive intermediate support.

The building will be constructed using high quality traditional materials with hand cut clay tiles, lead lined dormers and painted timber windows.